31 Ocak 2016 Pazar

CEVİZLİ İNCİRLİ TATLI

Geçen akraba günümüzde yaptığım ve gayet beğenilen tatlımız. Ben tarifi arkadaşımdan aldım. Sadece şeker miktarlarını azalttım, zira biz çok şekerli sevmiyoruz. Yaptığım ölçü ile ideal bir tatlı oldu. Kare borcamı kullandım. İşte detaylı tarifi; 

Öncelikle 6-7 inciri sıcak suda bekletin ve küp küp doğrayın. Bir bardak cevizi iri parçalar halinde hazırlayın.
3 yumurta 3/4 bardak şeker ile köpürene kadar çırpılır. Güzelce elenmiş 1 bardak un ve yine elenmiş vanilya ve kabartma tozu eklenir ve karıştırılır. Tahta kaşık kullanılarak ceviz ve incirler de eklenerek yağlanmış borcama malzeme dökülür ve 200 derecede kızarana kadar pişirilir.
 ( bizim davul fırın, siz ısıyı kendi fırın ölçünüze göre ayarlayabilirsiniz)
Kek ılınınca 1.5 bardak su, 1 çorba kaşığı şeker ve 1 ç.k kahve karışımı üzerine dökülür.
Sos için ise 1 kilo süt,  5 tepeleme çorba  kaşığı şeker,  2 tepeleme çorba kaşığı un ve 2 tepeleme çorba kaşığı nişasta göz göz olana kadar pişirilir, soğuyunca içine krem şanti eklenir ve çırpılır. Kekin üzerine dökülerek 1 gün sonra servis yapılır.

Denemek isteyenlere şimdiden afiyet olsun... (:

17 Ocak 2016 Pazar

GÜN SOFRAM... (:

Aslında üzerinden bayağı bir zaman geçti ama yayınlamak yeni nasip oldu. Fikir olması açısından 
paylaşıyorum. Ama her seferinde gün sofralarında israfa kaçmamamız gerektiğini de hatırlatalım...

 Arkadaşlarımdan çok beğeni alan Boşnak Mantısı. El açması yufka ve iç malzeme olarak bol soğan ve et. En son piştikten sonra et su ile ıslatılıp yarım saat kapalı bir şekilde tepside bekletiliyor, yeyip de beğenmeyen görmedim... :) 

Diğeri ilk defa denediğim Venedik Poğacası. Tarif Facebook Her Gün Yeni Bir Lezzet sayfasından. Arkadaşlar tarafından beğeni de aldı, tavsiye ederim... :)




Salatalara gelince. Kabaktan yaptığım Katık Dolması. Kesinlikle denemenizi tavsiye ederim. Tarif için TIK TIK...

Diğer salata ise yine instgram sayfasında rastladığım bir tarif. Yıldız şehriyenin yarısını az yağda kavuruyoruz, rengi kararıyor, kalan yarısını da atıp pilav gibi pişiriyoruz. Az tereyağ atıp ılımasını bekliyoruz. İçine maydanoz, dereotu, yeşil soğan, mısır, ben ayrıca kırmızı biber de kullandım. Tuz ve limonu da ekliyoruz, salatamız servise hazır oluyor. :)
Açıkçası tatlıları çekmeyi unutmuşum. Bu foto eski günden kalma... :) 
Çok beğeni aldığı için bu günümde de Triliçe yaptım, ek olarak klasik mantar kurabiye denedim. Beğenilen Triliçe tarifi için TIK TIK.

Umarım gün sofralarınız için fikir olur. Bol ve huzur dolu günler diliyorum. Sevgiler... :)