27 Nisan 2018 Cuma

SAFRANBOLU GEZİSİ... :)

Evetttt bir gezi postu ile karşınızdayım sevgili okuyucu. Safranbolu gezisi büyük keyif aldığım gezilerden biri oldu. Gelelim detaylara...

İlk olarak Safranbolu' ya 11 km uzaklıktaki  Yörük köyünü ziyaret ettik. Türkiye' de koruma altına alınmış 2 köyden birisi imiş bu köy. Diğeri de Bursa Cumalıkızık. 
Köye girdiğinizde o tarihi hava sizi içine çekiyor, köyün girişinde ve çıkışında bulunan mezarlık bu hayatın fani olduğunu hatırlatıyor size. Burada evlerin çatılarında uğura inanan Yörük halkı tarafından asılan geyik boynuzları görebilirsiniz. 
Ayrıca dünyaca ünlü opera sanatçısı Leyla Gencer' in büstüne de rastlayacaksınız. Babası Safranbolulu imiş. 

Kahvaltı yapmak için Filiz Hanım' ın konağını tercih ettik. Sonrasında da konağı gezdik. Konağı gezmek ücretli, çok cüzi bir miktar ödüyorsunuz. Konak gayet şirin, hatta konağa ismi veren Filiz Hanım bizzat konağın hikayesini anlattı. 

Kahvaltıda fotoğraftakilere ilave olarak gözleme, yumurta, patates kızartması ve sınırsız çay. 20 tl bir ücreti var, hızlı bir şekilde servis ediliyor. 

  Safranbolu Hıdırlık Tepesi de uğramak için ideal bir tepe. Orhan Gazi döneminde yaşamış olan Şehzade Gazi Süleyman Paşanın kumandanlarından Hıdır Bey'in türbesi Hıdırlık Tepesinde bulunuyor. Ayrıca 2 adet daha türbe var.  Burası Safranbolu' yu  ve tarihi Safranbolu evlerini tepeden görmesi nedeniyle bayağı ilgi görüyor olmalı. 

 Ziyaret ettiğimiz bir diğer konak Kaymakam Evi Konağı. Buranın da cüzi bir giriş ücreti var. 

Konak haremlik ve selamlık bölümlerinden oluşuyor. Arada yemek servisinin yapıldığı dönme dolap adı verilen kısımlar var. 

 Konakta yaklaşık 250 yıllık kıyafetler bulunuyorr, hatta eski bir dikiş makinası da burada sergileniyor. :) Mankenler elektrikle çalışıyor, hamur açan, dikiş diken, kına gecesinde oynayan manken görürseniz şaşırmayın... :))

Sonrası Safranbolu merkezde kısa bir tür ve lokum, şekerleme almaca... :))

 Son olarak kesinlikle ama kesinlikle görmeniz gereken yerlerden biri Kristal Teras... :)

Ağaçlı ve bol virajlı yolları geçtikten sonra buraya varıyorsunuz ve Safranbolu İncekaya Kanyonu üzerine kurulu bu cam terasta nefesiniz kesilerek manzarayı seyre dalıyorsunuz. Tek kelime ile muhteşem bir yer. Giriş yine cüzi bir ücrete tabi... 

Daha geniş açıdan görebilmeniz için foto internetten alıntıdır. 

Eğer olur da yolunuz düşerse Safranbolu' da vakit geçirmenizi kesinlikle tavsiye ederim. Diğer gezi postlarında buluşmak üzere şimdilik hoşçakalın... :))

4 yorum:

  1. Daha yeni son yazımda bahsettim :D Bir gencin ve sizin gözünüzden bakınca çok farklılıklar var

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hemen okuyorum... (;
      Bu arada ben de gencim...:))))

      Sil
  2. O terası hiç hatirlayamiyorum bizi götürmediler mi acaba? Çok güzelmiş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne zaman gittiğine bağlı, çok eski bir tarihi yok sanırım.

      Sil