28 Ekim 2010 Perşembe

SOĞAN PİDESİ...

  Biriktirdiğim fotoğrafları düzenlerken bu soğan pidesini yayınlamayı tercih ettim, bu bizim özellikle yazın yapmayı tercih ettiğimiz bir hamur işi, özellikle karpuzla süper gidiyor, bilmiyorum hiç yediniz mi ama biz severek yiyoruz...
  Gelelim yapım aşamasına...

İlk olarak bir kiloya yakın soğan alınır ve fotoğrafta görüldüğü gibi doğranır.


Sonra soğanlar yağda kavrulur, biz bu pidede biraz kavurma kullanmayı tercih ettik, ayrı bir lezzet veriyor pideye. Ayrıca iç malzemeyi domates, biber ve baharatlarla tatlandırıyoruz.


Diğer taraftan bir kilo unu hamur kullanılarak klasik hamur elde ediyoruz ve bunlardan ufak bezeler elde ediyoruz.


Sonra bu bezeleri büyütüp üstüste yağlayıp koyuyoruz, bu şekilde alt ve üst olmak üzere 2 hamur elde ediyoruz. Bunları tepsi büyüklüğünde açıp tepsimize yerleştiriyoruz.




Ardından pidemizin iç malzemesini koyup üst hamuru da yerleştiriyoruz.




Sonra pidemizi fırına verip, nar gibi kızarana dek pişiriyoruz.



Sonuç her zamanki gibi mükemmel, özellikle karpuzla harika gidiyor. Denemeyi düşünenlere şimdiden afiyet olsun...

23 yorum:

  1. Merhabalar,
    bu bizim göçmen pidesi ( böreği )
    dediğiniz gibi karpuzla yenir..
    Özellikle mutlaka misafirlere yapılır hemde o kadar hızlı yaparız ki alışkanlık olsa gerek
    gerçi ben halam kadar etrafını düzgün kıvıramam :(
    Ben de yaptım ama henüz yayınlayamdım :))
    ilk fırsatta yayınlamayı düşünüyordum .
    Ellerinize sağlık...
    Çok lezzetli bir pidedir.......

    YanıtlaSil
  2. Hiç yemedim desemm ama muhakkak tatmalıyım diye düşünüyorum ...Bizde de o içe yumurta kırılır bandıra bandıra yenir;))Ellerinize sağlıkk..

    YanıtlaSil
  3. Evet Yıldız Hanım bu bir göçmen pidesi, süper ötesidir...

    Zeynep Hanım mutlaka denemelisiniz...

    YanıtlaSil
  4. merhabalar yorum ve ziyaretiniz için çok teşekkür ederimm her zaman beklerimm ve gelirim:))
    soğan pdesi çok ilginç geldi:)) ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
  5. daha geçen gün aklımdaydı çanakkalede çok sık yapılır soğan piidesi bende çok severim biraz daha farklı ama görüntü aynı
    elinize sağlık
    sevgiler..

    YanıtlaSil
  6. bol soganlı olması benim için yeterli bir sebep hemen yapmalıyım.ellerine saglık.

    YanıtlaSil
  7. Soğanlı herşeyi çok severim ama canım anlayamadığım katları kaç tane oluyor?kaç kattan sonra soğanları koyuyoruz?soğandan sonra tek katmı?birkaç tane varmı? sevgiler..

    YanıtlaSil
  8. Sevgili limon çiçekleri her 2 katta yani alt ve üst 9 kat oluyor.9 beze az büyütüldükten sonra araları yağlanıp üst üste konuluyor. sonra tepsi büyüklüğü kadar açılıyor. bu altı oluyor böreğin, sonra yine 9 tane beze de az açılıp araları yağlanıp tepsiden az büyük açılıyor ve böreğin iç harcı konulup üstüne konuluyor. İnşallah anlaşılır olmuştur, kolay gelsin...

    YanıtlaSil
  9. Kavrulmuş soğanın lezzeti zaten tartışılmaz. Bir de el açması yufkayla birleşince:))
    Elinize sağlık

    YanıtlaSil
  10. bu bas bayaa bizim bildiğimiz soğanlı kömbe :)

    hataylılar bilir, bir de burayı bilenler..

    YanıtlaSil
  11. Sarkaç: Teşekkürler sarkaç...
    Bestami Palta: Doğrudur, diğer illerde muhakkak vardır, başka isimlerle mutlaka... :)

    YanıtlaSil
  12. Ahh!
    Soğan pidemiz ! :)
    Süpersin arkadaşım,ellerine sağlık.Her iki taraftan da göçmeniz biz,anneannemler/büyük halamlar/teyzemler her bayram mutlaka pişirirler,muhteşem olur,ben de yapıyorum.
    Nefis görünüyor,yiyenlere afiyet olsun inşallah
    Sevg ve selamlarımla

    YanıtlaSil
  13. Teşekkürler sayın Cafe pepela. :)

    YanıtlaSil
  14. ben bunları görmedimmi ,,gözden mi kaçırdım harika bir tattırdı bu ,kırlonayı biliyormusun ,biliyorsan bir ara tarifin verirmisin ,benim en kolayıma gelen partal pitesi,öbürlerine cesaretim yok daha :)

    YanıtlaSil
  15. kırlonayı bilmiyorum açıkçası, belki de bu ismiyle bilmiyorum. partal pidesi nasıl onu da bilmiyorum. :)

    YanıtlaSil
  16. kırlona mısır unundan
    partal piteside kaynar su ile hamur tutuluyor ,sonra yufkalar halinde içine hiç içlik koymadan bir kaç kat açtıktan sonra fırına ,çıkarınca sıcagı sıcagına ,parçalıyorsun ,üzerine domates ,biber ve kıyma sogan kavurması :)tarif gibi oldu böyle birşey kısmetse yapar fotograflarım :)

    YanıtlaSil
  17. dikiş dersi: ay partal pidesini biliyorum, ama biz ona haşlama kat diyoruz sıcak su ile hamur tutulduğu için, ben ona bayılırım, ama çoktandır yemedim. kırlona dediğin de kaçamak sanırım öyle deniyor. :)

    YanıtlaSil
  18. bu bizim bildiğimiz arnavut böreği...nefis görünüyor

    YanıtlaSil
  19. happay: evet aynen öyle sanırım, bizde de macır böreği diye geçer, teşekkürler. :)

    YanıtlaSil
  20. ha şunu bileydim bunlar arnavut böreyi çok lezzetli olur yemede yanında yat elleriniz dert görmesin.

    YanıtlaSil
  21. Göçmenlerin çok sık yaptığı börektir.Biz içini önceden pişirmeyiz,iç malzemesi bol soğan ve domates,naneden oluşur,sulu bir kıvamı olmalıdır ki banıp yensin,ha bir de koruk ya da ekşi erik,iç malzemenin olmazsa olmazıdır.

    YanıtlaSil