17 Ağustos 2021 Salı

SAKAR BABA TÜRBESİ...

 Geçenlerde TV de Sakarya şehrinin tanıtımı vardı. Tanıtımda Sakar Baba Türbesi de gösterildi, seneler önce öğretmen arkadaşlarımla ziyaret ettiğimi hatırlıyorum. Erenler semtinde olduğunu biliyordum, meğer sürekli geçtiğim yolun hemen üstündeymiş. Hemen ziyaret edip, dua ettik. 

Küçük, mütevazi bir türbe. Dikkatimi çeken çok temiz olması, bir zat dışarıya çeşme yaptırmış, abdest almak için yan tarafında ufak bir şadırvan mevcut. Kağıt peçete bile koymuşlardı. Namaz için de ufak bir yer vardı. 

Burada ufak bir hikaye anlatılıyor. Şöyle ki, 
Sakar Baba Sakarya Nehri'nin aktığı Beşköprü üzerinden geçmek ister, ama haraç isterler o da veremez. Dualar okuyarak suyun yönünü değiştirir, köprünün altı toprak olarak kalır. Sonra şu dizeleri söyleyerek karşıya geçer:

Geçme namerd köprüsünden
Ko aparsın su seni
Sinme tilki gölgesine
Ko yesin aslan seni”

Bu arada Sakar-ya isminin Sakar Baba 'dan geldiği söylenir. Olur da bir gün Sakarya'ya yolunuz düşerse, Erenler semtinde bulunan Sakar Baba Türbesini ziyaret edebilirsiniz. 


7 yorum:

  1. Hikaye ilginçmiş hocam, paylaşım için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. aaaa sakar ya ve o meşhurlu dizeler, önemli biriymiiş :)

    YanıtlaSil
  3. ben yabancıyım, bu hikaye çok ilginç. ama anlamadığım kısmı var, hani geçme namerd... vs kısmında anlamadım hocam, anlatır mısınız ne demek olduğunu?

    YanıtlaSil