8 Aralık 2011 Perşembe

PIRASALI MAYALI BÖREK...

Ablamın ben okuldayken yaptığı pırasalı börek, geldiğimde fırından yeni çıkmıştı, ben de hemen fotoğrafladım, tarifini de hemen paylaşıyorum... :)

1 çorba dolusu kuru maya, bir bardak ılık suda, bir tatlı kaşığı şekerle mayalanmaya bırakılır. Maya kabarınca, 3 neskafe bardağı unun ortasına atılıyor. 1 tatlı kaşığı tuz, bir yumurta akı(sarısı üzerine), 5 çorba kaşığı sulu yoğurt, 5 çorba kaşığı sıvı yağ ve yeteri kadar ılık su ile bir hamur tutulur. 2 misli kabarana kadar beklenir.

Diğer yandan yarım kilo pırasa küçük küçük doğranır, sıvıyağla kavrulur, yumuşayınca 1 çorba kaşığı salça atılır. Karabiber, tuz, pulbiber eklenip soğumaya bırakılır.

Bu arada kabaran hamur 3 parçaya bölünür. Dikdörtgen şeklinde açılır. Uzunlamasına 2/3' sine iç harç konulur ve şekildeki gibi kapanır. Kalan yumurta sarısı, biraz yağ ile birlikte pidemizin üstüne sürülür. Susam ve çörek otu da serpilip fırına verilir. Sıcak sıcak ayranla yenmesi tercih edilir.

18 yorum:

  1. ablanın ellerine sağlık cnaım mükemmel olmuş sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  2. ohh....
    miss mis..
    :))
    elllerine sağlık canım ablacığının...
    afiyet bal olsun sizlere...
    hayırlı ve bereketli cumalar dilerim...

    YanıtlaSil
  3. görüntü süper eminim tadıda öyledir afiyet olsun

    YanıtlaSil
  4. nefis gözüküyor ellerine sağlık ablacığının tabi seninde diline .

    YanıtlaSil
  5. enfes görünüyor ablanızın eline sağlık size afiyet olsun bir porsiyonda ben rica ediyorum canım çekti de .sevgiler

    YanıtlaSil
  6. Ohhhh sıcacı sıcacık nasul güzel olur.
    Yanında tavşan kanı demlenmiş çay..
    Ablanın ellerine sağlık canım
    Sevgiler.
    Takibindeyim.

    YanıtlaSil
  7. çok teşekkürler güzel yorumlarınız için... :)

    YanıtlaSil
  8. Ay ay ay yikiliyor bu börekler... Ablalar sagolsun.... Ellerine saglik sevgili ablanin....

    YanıtlaSil
  9. El açması böreğin tadı da bi başka oluyor ablanın ellerine sağlık canım.Mutlu hafta sonları..

    YanıtlaSil
  10. münster ve zeynep çok teşekkürler, hayırlı hafta sonları...

    YanıtlaSil
  11. bende bloğunuzun sessiz takipçisiyim ama diktiğiniz şeyler öyle hoşuma gittiki yazmadan edemedim.bende çok meraklıyım ama sadece meraklıyım 26 yaşındayım ve hiç pratiğim yok yani yalnızca meraklıyım sizce bu yetenek sonradanda geliştirilebilirmi cevabınızı merakla bekliyorum

    YanıtlaSil
  12. nurlu: kesinlikle geliştirilebilir, ben de çok usta değilim, sadece amatörüm, kendime dike dike geliştirdim, genelde etek dikerim, çok ayrıntılı şeyler dikemem, ama ilk diktiklerime bakılınca çok gelişme var, bir kursa yazılın bence, devamı gelir...

    YanıtlaSil
  13. pırasalı börek mi, çok merak ettim, nar gibi de kızarmış, maşallah, ablanın eline sağlık canım =)

    YanıtlaSil
  14. mekila: kesinlikle denemelisin canım, hazır yufkadan da olabiliyor, sevgiler...

    YanıtlaSil
  15. cevabın için çok teşekkür ederim canım.iki küçük kızım var ve gurbetteyim inşallah rabbim birgün nasip eder. bence ilk önce bir dikiş makinasıyla başlıyayım ufak tefek şeyler dikerim belkide selam ve dua ile

    YanıtlaSil
  16. nurlu: amin inşallah, inan istersen olur, Allah yar ve yardımcın olsun, selamlar... :)

    YanıtlaSil
  17. Merhabalar canim,
    tarifini aldim, cok tesekkürler, senin ve ablanin eline emegine saglik.
    Gece gece olsada yesem diyesim geldi.
    Kayidina bana bu tarifi de yolladigini eklersen bir sorun cekmegiz canim, sevgiler, gene beklerim...::))

    YanıtlaSil
  18. anneminkızıyım: çok teşekkürler, eklerim inşallah. :)

    YanıtlaSil