18 Nisan 2013 Perşembe

İSVEÇ' TE ÇÖP BİTİNCE...

Bundan birkaç yıl önce, dünyada çöpü en iyi şekilde değerlendiren ülkenin İsveç olduğunu ve çöplerini en ince detayına kadar değerlendirdiklerini duymuş ve hayretler içinde kalmıştım. Az önce nette karşılaştığım bir yazıyı sizlerle paylaşmak istiyorum, okumaya kesinlikle değer...


Geri dönüşüm, güneş enerjisi ve daha birçok sürdürülebilir uygulamada tüm ülkelerin başını çeken İsveç, şaka gibi bir sorunla karşı karşıya. Elektrik ve ısınma ihtiyaçlarının büyük kısmını çöplerden elde eden ülkede çöp bitti.

250.000'in üzerinde evin elektrik ve ısınma ihtiyacını çöplerin yakıt olarak kullanılmasından sağlayan İsveç hükümeti, ülkede üretilen çöpten daha büyük kapasiteli çöp dönüştürme tesisine sahip. Eurostat'ın verilerine göre İsveç'te bulunan evlerden çıkan çöplerin sadece %1'i çöplüklerde kalıyor. Bu oran, diğer Avrupa ülkelerinde %38 dolaylarındadır. Geri kalan kısım ya geridönüşüme uğruyor ya da gübre olarak kullanılıyor. İsveç'teki güç santrallerinin büyük bir kısmı çöpleri yakıt olarak kullanıyor. Ancak ülkede çöplerin tükeniyor olması, daha doğrusu yeterince çöp üretilemiyor olması, İsveç'i zora sokuyor.

Bu durum da İsveç'i komşusu Norveç'ten çöp ithal etmek durumunda bıraktı. Aslında bu yeni bir olay değil. İsveç bir süredir Avrupa'dan, özellikle de Norveç'ten yılda yaklaşık 800.000 ila 850.000 ton çöp ithal etmekteydi. Bu çöplerin büyük bir kısmı komşusu Norveç'ten geliyor. Hem de İsveç, bu ithalattan para da kazanıyor, çünkü Avrupa Standartları dahilinde çöplerinden kurtulmak isteyen Avrupa ülkeleri, İsveç'in çöplerini alması için para ödemekten çekinmiyor!

9.5 milyon nüfuslu ülkede çıkan atıkların yalnızca %4'ü geri dönüşmez durumda. Geriye kalan bütün çöpler geri dönüşüm ile enerji üretiyor!

Geri dönüşümü marifet olarak görmeyen herkese cevaben İsveç'in bu müthiş başarısını kutlamamız gerekiyor. Bu arada, çöp ithal eden tek ülkenin İsveç olmadığının da altını çizmek gerekiyor: Almanya, Belçika ve Hollanda da aynı yöntemi izliyor. Ancak İsveç, "çöp tüketimi" konusunda lider durumda.

http://evrimagaci.org/fotograf/58/3569/
-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Ne yalan söyleyeyim, çok pis kıskanıyorum böyle durumları ben yaaa, geri dönüşüm konusunda hassasımdır biraz ama, bunları okudukça okyanusta damla uyguladıklarım. Ne diyelim darısı başımıza olsun inşallah... 

17 yorum:

  1. Eeee bizdeki copleri yollayalim onlara, en azindan ulkemizdeki cop daglari yok olur:))
    Klasik bir sozle bitireyim : Adamlar yapiyor abiii:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bir de üstüne para veriyorlarmış işte, negzel olur... :)

      Sil
  2. Bu konuda ben de hassasım ama yapabileceğimiz bişey yok. Biz çöpleri ayrı ayrı atsak da aynı yere gidiyo sonuçta. O kağıtlar için camlar için ayrı ayrı olan çöp kutuları göstermelik malesef.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet halkımız çok bilinsiz bu konuda...:(

      Sil
  3. Katılıyorum adamlar yapıyor!NTV de bi prg var "zor işler" dün akşamki konusu çöpleri geri dönüştürmekti.
    Velhasıl sadece pet şişeleri plastikleri vs kullandılar evsel atıklar ne oldu dersiniz ezip sıkıştırarak yerle birleştirdiler presleyip bitiriyorlar:(
    Bizim geri dönüşümden anladığımız da bu!
    Hayırlı Cuma.lar..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. off işte , sinir oluyor insan karşılaştırınca, hayırlı cumalar canım...

      Sil
  4. Katılıyorum düşüncelerine

    YanıtlaSil
  5. bak ben de sinir oldum okuyunca yaaa..ah ahhh biz daha nelerle uğraşıyoruz,millet nelerle..

    YanıtlaSil
  6. Okumuştum bu haberi facede ...Sonuç:dert bitmez=)P

    YanıtlaSil
  7. Biz çok var, gelsinler alsınlar:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aynen canımmm, üstüne para kazanırız...

      Sil
  8. Türkiyenin sokakları cop dolu maalesef.ben buyaz. Memleketim tokata gidince.nefret etmistim.Sokaklar devrilmiş cop kutuları.Biz de biraz ogrenseymısız ısvecten .

    YanıtlaSil
  9. her halükarda isveç kazanıyor yani ,Türkiye çöpleri değerlendirse kabarık doğal gaz faturalarından kurtulurduk heralde

    YanıtlaSil