24 Aralık 2012 Pazartesi

VALİDE SULTAN BÖREĞİ...

Rahmetli annemin tarif defterinde görüp merak ettiğim ve sonunda denemeyi başardığım börek. Ana malzemeler soğan ve ceviz, ilginç değil mi... :)

Hemen tarifi paylaşayım sizlerle. Tarifte yarım kilo diyor, ortalama 7-8 orta boy soğanı yemeklik doğrayıp 2-3 kaşık sıvı yağda (isteğe bağlı tereyağ da atabilirsiniz yarı yarıya) rengi dönene kadar kavuruyorsunuz, sonra tuz karabiber atıp, 1.5 bardak iri dövülmüş cevizi ekliyor ve ocağı kapatıyorsunuz.
Diğer yanda yarım bardak yağ, 1.5 bardak süt, 1 iri yumurta ile sos hazırlıyoruz. 5 adet yufka kullanıyoruz. Tepsiyi yağlayıp, şekildeki gibi ilk yufkayı yayıyoruz. Her yufka arasını sosluyoruz. 3 yufka alta, 2 yufka üste olacak şekilde soğuyan iç harcı ortaya eşit şekilde yayıyoruz. 

En son ilk yufkayı üstte birleştiriyoruz, sosu da yayıp böreğimizi fırına veriyoruz. Yalnız böreği direk fırına atın, yani fırın soğukken, annemin notlarında öyle yazıyordu, ben de öyle yaptım.

İşte pişmiş, sıcacık hali. Bütün halini çekemedim. Afiyetle yedik, elime sağlık... :)

Denemek isteyenlere tavsiye edilir, değişik bir börek. Gün sofralarınızı süsleyebilir...:)

19 yorum:

  1. sen aştın artık kendini gülnnurcum bende tatmak istiyorum ark. bi gün bize gelde seninle pastalar yapalım...

    YanıtlaSil
  2. funda ben ayy adımı yazmayı unutmuşum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkürler fundacım, her zaman yorumlarını beklerim arkadaşım... :)

      Sil
  3. bu tarifi biliyorum benim tarif defterimde de var ama hiç yapmadım henüz :)
    sanırım benim tarifte ev yapımı yufkadan oluyordu :)
    eline sağlık canım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. nette al açması olana da rastladım, osmanlı yemeklerinden , o yüzden hazır yufka sonradan denenmiştir sanırım, çok tşkler, sevgiler...

      Sil
  4. çok güzel görünüyor ceviz ile soğan değişik geldi bana

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet ama biz macırlar soğanlı börek yaparız ama domatesli çok da güzel olur, bu da güzeldi bence...

      Sil
  5. elinize sağlık bu tarz börekler ocaktada kızartılıyo daha pratik olabilir..

    YanıtlaSil
  6. Nefis görünüyor ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  7. sadece soğan ve ceviz mi? çok ilginç, tadını merak ettim gerçekten

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet dediğim gibi, canım çok zor değil, inan çok basit...

      Sil
  8. offfff nasilda güzel olmus yaa.ellerinize saglik.sayfaniz artik takibimdeeeeee

    YanıtlaSil
  9. Canım hemşehriyiz demek seninle şimdi okudum.Ben de bir keresinde soğanlı yumurta denemiştim sonuçtan emin olmadan harika bir lezzet olmuştu .Bunu mutlaka deneyeceğim ellerine sağlık .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. denemenizi tavsiye ederim hemşerim, sevgiler... :)

      Sil
  10. muhteşem gözüküyor...

    YanıtlaSil