1 Mart 2015 Pazar

HAŞLAMA KAT...

Bugün sizlerle geleneksel bir tarif paylaşmak istiyorum. Rahmetli annem ara ara yapar ve severek yerdik. Annemin vefatından sonra yani 4 seneden fazladır bu güzel lezzeti yeme imkanı bulamamıştık. Geçen akraba ziyaretinde ablamlar yengemlerden tarif istediler. Yengelerden biri '' Bir gün ben size yapayım. '' dediğinin haftasına bizi davet etti sağolsun.... :) Hatta biz iyice öğrenelim diye kızı videoya da almış, en kısa zamanda deneyeceğiz inşallah... :) 

 Haşlama katın malzemeleri çok basit. Un, tuz ve haşlak su. Kişi sayısına göre 1 ya da 2 kilo una yeteri kadar tuz katıp, haşlak suyu azar azar ilave edip kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde ediyorsunuz. Sonra 10-15 ne kadarsa iri bezeler açıp, yemek tabağı büyüklüğünde oklava ile açıyorsunuz. Bu açtıklarınızı tepsiye aralarına sıvıyağ sürerek üstüste koyuyorsunuz. Sonra ellerinizle hamuru tepsi kadar büyültüyorsunuz. Üzerini de yağlayıp fırına veriyorsunuz. Pişmesi biraz zaman alabiliyor.

Pişmesinin ardından sıcak sıcak ufak parçalara ayırıyorsunuz... :)

 Üstüne bol tereyağ gezdirip servise hazır hale getiriyorsunuz... :)

Üzerine tereyağlı omlet yapılıyor,  ki biz bu şekilde ilk defa yedik ama memlekette(makedonya) babamlar da bu şekilde yerlermiş. İsteğe göre yanında et yemeği, köz kırmızı biber, ekşimikli biberle servis yapabilirsiniz. 

Uzun süredir yemediğimiz bir lezzet olduğu için biz çok özlemişiz. Zira şeker tadında bir lezzet, yedikçe yiyesiniz geliyor. Emeği geçen yengeme ve kızlarına teşekkürü bir borç bilirim... :))

Peki aranızda bu lezzeti bilenler var mı? :)

15 Şubat 2015 Pazar

ARKADAŞ GÜN SOFRASI...

Çoktandır bloğa uğramamışım, bu akıllı telefonlar tembelleştiriyor insanı. Kısaca Instgram' dan paylaşmak daha kolay geliyor sanırım. Ama bir başlangıç yapmak gerek... (: 

Yine bir arkadaş sofrası ve gelenekselleşen Maklube, arkadaşımız minik bebeğine rağmen yine bu yıl da geleneği bozmamış, ellerine sağlık...

 Maklube'nin en önemli özelliği sunumu biliyorsunuz, böyle güzel bir görüntü ortaya çıkıyor. İnsan bozmaya kıyamıyor anlayacağınız...

 Biz gün soframızda sınır getiriyoruz, fazla çeşide karşıyız. Aslında Maklube tek başına bile yetebilecekken arkadaşımızın komşusu bir de mayalı puf puf poğaçalar yapmış ki tadı cidden müthişti. Tarifi basitçe 2 bardak süt, 1 bardak yağ, 1 yumurta(sarısı üstüne), 1 yaş maya, tuz, şeker ve alabildiği kadar un.

Poğaçalar peynirli ve kıymalı olarak 2 çeşit yapılmıştı. Aynı hamurdan 2 farklı lezzet, çok mantıklı...

Tatlılarımız bu kadar yoğun tuzlulardan sonra hafif tatlılardı. Biri irmikli ve kabaklı, diğeri de portakal aromalı...

Umarım gün sofralarınız için bir fikir olmuştur. Hepinize güzel bir hafta diliyorum. Sağlıkla kalın...

3 Şubat 2015 Salı

ÇİÇEKLİ KAŞE YELEĞİM... (:

Pazardan parça olarak bulduğum bu kumaştan ne yapsam diye düşünürken,  yelek fikri aklıma geldi. Ek kumaşlarla ceket de yapabilirdim ama sanki kumaşın güzelliği kaybolacaktı. Aşağılarda yer verdiğim tarçın kaşe yeleğimin aynısından biçtim ve diktim. 
Basit bir şekilde kombinledim. (:

Bu da sade hali. Kombinleyip yayınlarım inşallah. 

Bu arada tatilin 1 haftası bitti bile. Kaldı bir hafta... (: 




18 Ocak 2015 Pazar

PORTAKALLI DAMLA ÇİKOLATALI KURABİYE...(:

Efendim şekillerinin bozukluğuna bakmayın, biraz aceleye geldi hızlıca yapıverdim. Akraba günümüz için denedim ve bayıldığım bir tarif oldu. Şunu söylemeden geçemeyeceğim ki; portakal ve damla çikolata birbirine cidden çok yakışıyor. Gelelim tarif detaylarına. Tarif Cahide Sultan sayfasından alınmıştır. Denendi, onaylandı,  şiddetle tavsiye olunur... (:

150 gr tereyağı, 1 çay bardağı sıvıyağ, 1 bardak pudra şekeri,  1 kaşık yoğurt,  1 paket vanilya, 1 bardak nişasta, 1 yumurta, 1 yemek kaşığı portakal kabuğu iyice karıştırılır. Sonra 1 paket kabartma tozu, 3 bardak un ve 1 çay bardağı damla çikolata katılır ve iyice yoğurulur. Ceviz büyüklüğünde parçalar alınır ve kurabiye şekli verilir. Ben 225 derecede başlayıp hafif kabarınca 200 derecede pişirdim. Orijinal tarif için sayfayı ziyaret edebilirsiniz. 
Not: Biz kurabiye yaparken oda ısısındaki tereyağı iyice elle yoğurup, şekeri katıp onunla da biraz yoğurup, diğer malzemeleri öyle katıyoruz. Kurabiyeler daha lezzetli oluyor. 

Gün sofralarınız için alternatif olabileceğini düşündüğüm bu tarifi umarım dener ve beğenirsiniz. Hepinize huzurlu bir hafta diliyorum.... (:

4 Ocak 2015 Pazar

TARÇIN KAŞE YELEĞİM... (:

Hepinize merhabalar şekerler. Bu postumda sizlere geçenlerde bitirdiğim yeleğimi paylaşmak istiyorum. Kumaşı parça halinde Çarşamba pazarından aldım 2 liraya. Ne yapsam diye düşünürken yelek yapabileceğim aklıma geldi. Kursta diktiğim yeleğim vardı aşağı postlarda onun hikayesini de yazmıştım.( TIK TIK. ) Ondan yardım alarak bu sefer evde ablamla biçiverdik. Biraz oyalandım, hemen bitiremedim ama sonuç cidden tatmin ediciydi. 

                                  Bitirir bitirmez okulda kombinledim, güzel övgüler aldım. (:

    Boydan görüntüsü...

Bu kağıtta kısaca yapım aşamaları vermeye çalıştım. Kumaşın yönü olmadığı için ters yüz biçtik, böylece kumaştan tasarruf etmiş olduk. Ön klapa biçerken 7 cm verildi ve tela yapıştırıldı. 1'den 4 ' e kadar olan yerlere pervaz yapıldı, onları telasız diktim. Aslında çok kolay bir model, az dikiş bilgisi olan rahatlıkla yapabilir. Umarım faydam olmuştur.

Hepinize güzel bir hafta diliyorum bayanlar... (: