4 Şubat 2012 Cumartesi

MANTI,MANTI, MANTI...:))

Mantı, mantı, mantı diye diye neredeyse error vermeye başlayacaktım. Taaa kiii evde mantı yapılana dek... Sanırım 1 yıl olmuştu mantı yemeyeli, yani ev mantısı. Diğerlerini zaten saymıyorum. Büyük ablam hamuru tuttu, küçük ablam iç malzemeyi açıp yerleştirdi ve hep beraber mantıları kapatıp pişirdikkkkkk... :)

İlk önce 1 soğan rendelenir. 300-350 gr. kıyma, tuz, karabiber ve maydanozla iç malzeme hazırlanır.

4 neskafe bardağı un, tuz, 1 iri yumurta ve su ile hamur tutulur. Biraz dinlendirilir ve 3 bezeye bölünür. Açılan bezeler iyice büyütülünce kesilir ve kıymalar üstlerine yerleştirilir. Biz esprisine bir tane de leblebi koyuyoruz. Çıkanın bir dileği gerçekleşsin geyiğine... :))) Çocukken hiç unutmam, teyzeler, kuzenler toplu mantı ziyafetlerinde leblebi ya da nohutu bulana kadar mantı yer, birine çıkar çıkmaz sofradan kalkardık.... :)))) Çocukluk işte... :)))

veeee başlıyoruzzzz mantılarımızı bükmeye... :) Bir taraftan da suyumuzu kaynatmaya başlıyoruz.

Mantımız pişince üstüne biraz tereyağı gezdiriyoruz. Sonra tabağımıza alıp sarımsaklı yoğurt, yağda kızdırılmış kırmızı biber ve isteğe bağlı nane ve pul biber ile servis yapıyoruz. Valla uzun süre mantı yemediğimden mıdır, yoksa gerçekten lezzetli olduğundan mıdır bilemedimmmm ama mantı harikaydııııı.... :))

Not: Bu arada biz mantı kaynattığımız suyu atmıyoruz. Hemen un ve yoğurtla bir terbiye hazırlayıp, kaynayan suya ekliyoruz. İstersek şehriye de ekleyebiliriz. Sonra nane atıyoruz. Böylece ertesi günkü çorbamız da hazır oluyorrrr... :))) 

27 yorum:

  1. canım çekti bak şimdi bizde yarınamı yapsak ne? bu arada ne değişik mantı bükmüşsünüz biz 4 uçunu bir araya getiriyoruz çözemedim sizinkini ama yapınca böylesini denicem .. ip ucu varmı acaba?

    YanıtlaSil
  2. bizim evdede çok sık yapılır ev mantısı görüntü çok güzel eline sağlık:):):)

    YanıtlaSil
  3. güzel yaptıgınız göruntuden bellı canım.afıyet olsun.

    YanıtlaSil
  4. destina: canım ilk önce 2 ucu 2 uca getiriyoruz karşılıklı ve sonra öne doğru büküyoruz mantıları. biz böyle alıştık. :)

    keskin makas: çok tşkler, sevgiler.:)

    dolunay: çok tşkler, sağolun. :)

    YanıtlaSil
  5. Sizinkisi gül mantı olmuş:))çok şeker bir görüntüsü var,ellerinize sağlık..
    Mutlu pazarlar..

    YanıtlaSil
  6. Canım,
    bence de ev mantısı başkadır. En çokda hep beraber yapmak çok hoşuma gider.Hem sohbet hem mantı yapımı nasıl da güzel olur. İçine leblebi koyma fikride çok iyiymiş. Ellerinize sağlık.
    Sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
  7. cnm nasıl mantı istedi anlatamam :) resimler o kadar güzel görünüyorki sadece yemek değil bide yapmak istedim hamur içini yerleştirip bükmek :)

    YanıtlaSil
  8. Değişik bir bükme stili ve uğraştırıcı sanırım,afiyet olsun canım.Yalnız leblebi kime çıktı merak ettim:))

    YanıtlaSil
  9. zeynep: aa ilk defa duydum gül mantı, tşkler, sevgiler. :)

    bülbülünyeri: kesinlikle ev mantısı gibisi yok, tşkler, sevgiler...

    YanıtlaSil
  10. cecilia: canım yaaa, ay kıyamam şimdi sana, ben özellikle böyle ayrıntılı koydum, aslında çok zor değil ama kalabalıkta yapılınca zevkli işte...

    limon çiçekleri: yok aslında uğraştırıcı değil, çok basit... leblebi babama çıktı yaaa... :)

    YanıtlaSil
  11. Elinize sağlık afiyet olsun :) Biz bu şekli (şapka diyoruz biz ) mantı çorbası (öküzbörek te denir tatarlarda :)) daha sulu çorba şeklinde yapıyoruz ve suyuna kırmızı biberli yağ koyuyoruz sarımsaklı yoğurdu da yerken üzerine döküyoruz. mantıyıda genelde D şeklinde yapıyoruz :)

    YanıtlaSil
  12. Eneeee, ilk kez böyle mantı bükme gördüm :) Ama bu daha güzelmiş :)) sen ev yapımı mantı yemeyeli 1 yıl olmuş, benim ki ohoooo asır oldu asır :P hiç bizde mantı açan falan yok ne biçim ailedir bilmem ya :D akrabamızda yok zaten hiç, vay leleee çok garibanız biz size gelebilir miyim ben mantı yemeyeee hı :)

    YanıtlaSil
  13. Aynı bizim mantıdan Yarısını yoğurtlu yarısın cevizli yaparız. Bu arada blogda mimin var.

    YanıtlaSil
  14. ozra: mantı bilgileri için tşkler, ilk defa duyuyorum, sevgiler. :)

    nurbetül: ahhh canım gel sen bize, biz sana yaparoz, hem böylece ben de faydalanırım bu durumdan, mantı özletiyor kendini. :)

    hüznüntadı: aa cevizli de ilk defa duyuyorum, hemen mime bakıyorummm. :)

    YanıtlaSil
  15. off off off MANTI MANTI MANTI

    Kiz bu cin iskencesi gibi gözüküyor
    :-))

    ah bende yapabilsem birgün...

    YanıtlaSil
  16. ev manısı harika yaa..elinize sağlık süper görünüyo..bu mantı suyuyla çorbayı denicem iyi fikirmiş..

    YanıtlaSil
  17. emel: yok ya işkence değil, hele toplu yapılınca 5 dk da haızr. :))) sonuç ise harika... :)

    pompişçe: çok sağol şeker, dene tavsiye ederim. :)

    YanıtlaSil
  18. 1 gün önce yedim ama görünce canım çekti,eline sağlık,bende beklerim

    YanıtlaSil
  19. nanemaydanoz: çok tşkler, hoşgeldiniz bloğuma, hemen uğruyorum. :)

    YanıtlaSil
  20. Offf,off ,offf :)
    Şahane mi şahane gözüküyor,sabah sabah canım çekti :)
    Ellerinize emeğinize sağlık..
    Ayrıca dikkatinize hayran kaldım :)
    Birtutamkekik ablam (eşimin kardeşi) birlikteydik,bahsettim ama sanırım link vermeyi unutmuşum :)
    Muhabbetle..

    YanıtlaSil
  21. çok güzell, mantıyı çok severim, elinize sağlık, size afiyet olsun:)

    YanıtlaSil
  22. zel: çok teşekkürler, hafızam konusunda övgüler almışımdır, sağolun... :)

    YanıtlaSil
  23. nuran: mantıyı sevmeyen yok sanırım, çok tşkler, sevgiler...

    YanıtlaSil
  24. enfes görünüyor ya nasıl canım çekti şimdi:) ayrıca şekli çok değişik ve hoş olmuş detaylı bi şekilde bunun postunu yapmalısın yukarda yazmışsın ama anlamadımki hiç:)

    YanıtlaSil
  25. pembe : inşallah tekrar yapınca ayrıntılı gösteririm ama kısaca şöyle: küçük kareyi ikiye katlayıp dikdörtgen hale getiriyoruz, alt iki köşeyi aşağı doğru bükerek üstüste getirip bastırıyoruz. ama dediğim gibi tekrar yaparsak görüntülerim inşallah. tşkler, sevgiler.

    YanıtlaSil
  26. saadet: :) ama imece usulü hafif geliyor insana... :)

    YanıtlaSil