2 Kasım 2011 Çarşamba

TRABZON HURMASI...:)

İlk olarak üniversitede yurtta kalırken yediğimi hatırlıyorum Trabzon hurmasını. Ondan önce ne yemiş, ne de görmüştüm açıkçası. Bir arkadaş alıp getirmişti ve ben domates sanmıştım. :)) Sonra zamanla öğrendik, hatta şu anda bahçemizde var. Tadı da çok güzel , tevekkül etmek için binlerce nimet var etrafımızda... :)

Çok faydalı olduğunu duymuştum. İşte sizinle paylaşmak istediğim faydaları..

A vitamini ve karbonhidratlarca çok zengindir. Kalp-damar sistemi hastalıklarının tedavisinde şifalıdır. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirmekte, sindirim sistemi hastalıklarına iyi gelmektedir. Aynı zamanda, günümüzde yaygın olarak görülen kanser hastalıklarından korunmada önemli bir yer tutmaktadır. Genel olarak Trabzon hurması zayıflığın giderilmesine, kansızlığa, vitamin eksikliğine, mide-bağırsak hastalıklarına iyi gelmektedir. Bu meyve yenmeye devam edilirse ishali kesmekte, iştahı açmakta, mideyi kuvvetlendirmekte, safranın hararetini gidermekte, mide gastritini önlemekte, bağırsak iltihabını iyileştirmektedir. Trabzon hurmasının yaprakları kaynatılıp sık sık saçlar yıkanırsa saçlara iyi gelir ve sık sık yüzler yıkanırsa cildi güzelleştirmektedir. Yaprakları ise kaynatılarak elde edilecek su temizlik işlerinde kullanılırsa, deterjan gibi temiz yüzeyler ve eşyalar elde edilmektedir” diye konuştu.

Trabzon Hurması aslında daha çok, Kocayemiş, Kara hurma .cennet hurması ,adlarıyla bilinir. Bol miktarda, Protein, karbonhidratlar, selüloz, fosfor, kalsiyum, demir, sodyum, tanen, potasyum, mağnezyum, A, B1, B2, B3, C vitaminleri.

*Peklik (kabızlık) giderici ve besleyici özelliklere sahiptir.
*İshal, iştahsızlık, gastrit, bağırsak iltihaplarının tedavisinde kullanılabilir.
* Kolesterolü ve yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olur.



22 yorum:

  1. ooof çok severim nasıl canm çekti bak!! çok kötüsün...

    YanıtlaSil
  2. modavesaire: ay böyle olunca üzülüyorum ben ama, işte paylaşım adına yayınlıyorum. :) hemen bir manava uğrayın yarın. :)

    YanıtlaSil
  3. Bende evlenince öğrendim tadını Antalya da. Hain eşim çok sever onunkilere musallat olmayayım diye bana tam olmamışını yedirmişti önce :) Ama benden kaçarmı öğrendim o güzel tadını. Kayınpederimin bahçesindede var. Amma ya da Amme diyorlar buralarda. Olmamış yeşillerinide bir gece kapalı bir tencerede elma ile bekletirseniz hemen olgunlaşıyor. Ay ne çok şey yazdım. By Byyyyy

    YanıtlaSil
  4. Hiiim en sevdigim meyvalardan biridir.
    Burda da cok oluyor, artik almanlarda alisti, yiyorlar, alman marketlerinde de var artik.
    Bu gün yerken bu meyva cennet meyvasi olasa gerek dedim, nefis tadi insani büyülüyor....
    Sevgiler....

    YanıtlaSil
  5. ay bunun mevsimi geldimi bayılırım ben ya

    YanıtlaSil
  6. Cok severim, burada yeni yeni basladi gelmeye manavlara :)

    YanıtlaSil
  7. bunun adı buralarda cennet elması diye geçer çok güzel olur arka komşunun bahçede var dallar yerlere değecek neredeyse...

    YanıtlaSil
  8. Bizim eve sık giren bir meyvadır.Hatta şuan bile olmamışları camların kenarına dizilmiş bir şekilde olgunlaşmayı bekliyor :)Annem çoook sever...

    YanıtlaSil
  9. Fransa'da kaki deniliyor bu meyveye, bende hep derdim türkçesi adi ne diye:) Ögrenmis oldum :)Ama ben nedense sevmiyorum tadini :)

    YanıtlaSil
  10. Çok severim ben de,emziren annelere çok faydalı olduğunu duymuştum.

    YanıtlaSil
  11. bende çok seviyorum tam olgun halini.. biraz daha vakti var galiba..

    YanıtlaSil
  12. Merhaba.. Hurmayı çok seven biri olarak birazdan gidip almaya karar verdim hemen :) Çok güzel bir blogunuz var.. Ellerinize sağlık.. Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  13. ben bunu hep domatesin bir çeşidi olarak düşünmüştüm.Tadı nasıl acaba?

    faydalı gözüküyor :)

    YanıtlaSil
  14. Küçükken ne yerdim anlatamam.Bahçemizde ağacı vardı :) dolayısıylada yememek imkansızdı.şUAN DA HİÇ BİR YERDE BULAMAYIRUM YAAA.

    YanıtlaSil
  15. bilmeden ne güzel vitaminli bir meyve yiyormuşuz yazınız için teşekkür ederim ben genelde hurmanın içini kaseye çıkarıp üstüne cevizle tatlı niyetine hazırlarım tavsiye ederim sevgiler:)

    YanıtlaSil
  16. uzunca bir süre tadının buruk ve anlamsız olduğu kanaati ile ön yargı ile yaklaşmıştım bu meyveye benn:)
    çünkü ilk lezzet tesinde ben bu meyvenin olmamış halini tatmışım meğersem...
    bir arkadaşım sayesinde gerçek lezzetini keşfettim ve neler kaçırdığım farkına warmış oldum...
    :)))
    şimdi bir tane kocamaannn hemde enn çikolatalısından,(kızımın tabiri ile)
    dolaba koydum...
    iftardan sonraya tatlım hazır kısmetse:))
    afiyet şeker olsun sizede.
    hayırlı bayramlar dilerim şimdiden canısı...:)
    öpüldün kii...

    YanıtlaSil
  17. en sevdiğim meyvelerden biri..çok severim,mevsimi de geldi bolca yiyeyelim şifa bulalım inşallah:)

    YanıtlaSil
  18. selam kızlar, ne çok seven varmış bu meyveyi, valla en çok yorum alan postlarımdan oldu. yiyelim güzelleşelim o zaman. :)

    YanıtlaSil
  19. belirttiğiniz üzere farklı isimlere sahip. ayrıca frenk elması, cennet elması, hurma olarakta bazen anılıyor. olgunları değil, ama hafif ham olanları cidden çok leziz. bu kadar yararlı olduğunu bilmiyordum doğrusu.
    teşekkürler...

    YanıtlaSil
  20. trabzon hurması tam bir vitamin deposu..

    YanıtlaSil