30 Temmuz 2010 Cuma

SABAH BİÇ, AKŞAM GİY...

      Evet sonunda ara ara dikmeye çalıştığım eteklerimden biri de bitti. Biz bayanların ortak ilgi alanlarından biridir dikiş dikmek ya da dikiş öğrenmeye çalışmak. Muhakkak dikiş dikmeye heveslenmişizdir birkaç kez. Ben de bu hevesle bir yaz dönemi dikiş kursuna gitmiştim. Az çok faydası oldu, ama hala acemiyim. Size diktiğim anvelop eteğimden bahsetmek istiyorum. Uzun zamandan beri dikmek istediğim bir etekti. Üşengeçlik işte, bir türlü başlayamamıştım dikmeye. Ama bir şeye başlayınca hızını alamayanlardan olarak, biçtiğim gün bitirdim. İşte size bu basit eteğin yapım aşaması:

İlk önce her ilde muhakkak bulunan bir kumaş pazarından kumaşımız alınır. Bu arada benim kumaşım 1 tl idi.


Sonra elimizde bulunan çan etek kalıbı kumaşımıza uygulanır. Ben elimdeki çan etek kalıbını kullandım. Gördüğünüz kalıp, eteğin arka kısmı. Oradan sabunlayıp, kalan kısımdan aynı kalıpla ön parçalar biçildi. Ama anvelop etek olduğu için, kalıbın ön ortasından yaklaşık 14 cm kadar genişletildi. Bu sizin beden ölçülerinize göre değişir tabii.

Sonra evimizdeki yadigar makinamızın başına oturulur. Eteğimizin yanları birleştirilir. Ben etek kumaşı ince olduğu için, yanları hemen elde sürfile aldım kumaş atmaması için. Bel ölçüme göre, kumaş kesip kemeri taktım. Kemer içine tela da koydum daha sert durması için.

Evet düğmemizi de diktikten sonra, iç tarafa çıt çıt dikiyoruz. Eteğimiz giymeye hazır.
 

Eteğimizi içindeki renklere uygun bir badi ve kolye ile tamamlayabiliriz.

             
Not: Bu arada anvelop, İngilizce dilinde envelope olarak geçiyor ve zarf anlamına geliyor. Eteğin ismi de, bu mantıkla konulmuş sanırım.

10 yorum:

  1. Merhabalar,
    eteğin çok güzel olmuş arkadaşım ellerine sağlık güle güle iyi günlerde sağlıcakla kullan ..
    Renkleri çok hoş cıvıl cıvıl tam yaza uygun hele bluz ve kolya tam olmuş .....

    YanıtlaSil
  2. ellerine sağlık çok güzel.. ben bişey sorabilir miyim? bu çan etek kalıbını nerden bulabilirim.. yada ölçülerini gönderebilir isin? eşim dikiş biliyor ona diktiririm ben hiç anlamam da :)

    YanıtlaSil
  3. canım çok güzel olmuş eminim çok yakışmıştır sana güzel günlerde giyin inş:)

    YanıtlaSil
  4. Arkadaşlar çok teşekkür ederim güzel yorumlarınız için...

    Pinorun annesi, eğer çan şeklide inen bir eteğin varsa oradan kalıbı çıkartabilirsiniz. 2. fotodaki kalıbın ölçülerini yine de ben senin adresine yollayım.çok kolay bir etek, eminim bir faydam olur... :)))

    YanıtlaSil
  5. Dikiş benim için de bir tutku, insan tüm dertlerini unutuyor dikişle uğraşırken. Etek de çok güzel olmuş, genç kızken bu model favorimdi. Elinize sağlık çok şık olmuş.

    YanıtlaSil
  6. çok güzel olmuş ellerine saglık ,iyi günlerde giy,kumaş harika ama 1 tl he benide alsana o pazara

    YanıtlaSil
  7. ah o makinanın kıymetini bil ,bendeki makinayı eskiciye vermiştim ,ne kadar güzel sesi vardır şimdi onun maaşaallah

    YanıtlaSil
  8. Vallaa ellerinize sağlık hakkitaten dik giy çık olmuş :)

    YanıtlaSil
  9. Teşekkürler ARKADAŞLAR GÜZEL YORUMLARINIZ İÇİN . bU arada bu makinayı ben de çok seviyorum, tam acemiler için, insanı zorlamıyor.karmaşık değil, anlaşılır. :)

    YanıtlaSil
  10. ZARF ETEKLERİ BENDE COK GIYDIM 98-99 YILLARINDA SAYENDE O GÜNLERİ...

    YanıtlaSil