6 Ocak 2013 Pazar

PIRASALI BÖREK...

Bu hafta canım o kadar çok bu börekten çekti ki, neyse ki hafta sonu ablamlar yapıverdi. Ben biraz hazıra konmuş gibi oldum ama napayım üniversitede sınavlarda görevim vardı.

Offff çok güzel olmuştu, inanın pırasa yemeğini hiç sevmem, ama bu böreğe bayılıyorum...

1 çorba dolusu kuru maya, bir bardak ılık suda, bir tatlı kaşığı şekerle mayalanmaya bırakılır. Maya kabarınca, 3 neskafe bardağı unun ortasına atılıyor. 1 tatlı kaşığı tuz, bir yumurta akı(sarısı üzerine), 5 çorba kaşığı sulu yoğurt, 5 çorba kaşığı sıvı yağ ve yeteri kadar ılık su ile bir hamur tutulur. 2 misli kabarana kadar beklenir.

Diğer yandan yarım kilo pırasa küçük küçük doğranır, sıvıyağla kavrulur, yumuşayınca 1 çorba kaşığı salça atılır. Karabiber, tuz, pulbiber eklenip soğumaya bırakılır.

Bu arada kabaran hamur 3 parçaya bölünür. Dikdörtgen şeklinde açılır. Uzunlamasına 2/3' sine iç harç konulur ve şekildeki gibi kapanır. Kalan yumurta sarısı, biraz yağ ile birlikte pidemizin üstüne sürülür. Susam ve çörek otu da serpilip fırına verilir. Sıcak sıcak ayranla yenmesi tercih edilir ve de şiddetle tavsiye edilir.

Hepinize güzel bir haftasonu diliyorummmm... :)

8 yorum:

  1. Afiyet olsun:)
    Ben de yakın zamana kadar pırasa yemezdim ama geçenlerde kıymalı pırasalı börek yapınca neler kaçırdığımı anladım, sürekli pırasalı tarifler deniyorum:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet bunu da dene şeker, kesin beğenirsin...

      Sil
  2. bu pırasa bugün yaptı bana yapacağını alacağı olsun :(
    azdırdı reflümü :'(

    YanıtlaSil
  3. bilmezmiyim hiç müthiş olur pırasılı börekler...
    çok güzel olmuş canım afiyet olsun,ablanın ellerine sağlık,
    bu anlamda bende şanslıyım 3 ablam var:)

    YanıtlaSil
  4. elinize sağlık bende sevmem pırasa ama deniyelim bakalım börekte..

    YanıtlaSil